EN
Начало » Без категория » Докторантури

Докторантури

„Български език“

Квалификационна характеристика

Докторската програма „Български език“ за придобиване на научната и образователна степен „доктор“ в областта на научните изследвания на българския език подготвя висококвалифицирани специалисти с опит и познания в областта на синхронното и диахронното развитие на българския език с фокус върху изследването на различни езикови проблеми в отделни научноизследователски направления (съвременен български език, морфология, синтаксис, българска лексикология и лексикография, българска терминология и терминография, история на българския книжовен език, българска диалектология и лингвистична география).

„Общо и сравнително езикознание“

Квалификационна характеристика

Докторската програма „Общо и сравнително езикознание“ за придобиване на научната и образователна степен „доктор“ подготвя висококвалифицирани специалисти с опит и познания в областта на теоретичната лингвистика и сравнителното изследване на езикови явления и лингвистични проблеми в контекста на редица научноизследователски направления, сред които са: общо езикознание, сравнително езикознание, психолингвистика, социолингвистика, етимология, ономастика, приложна ономастика, етнолингвистика, компютърна и математическа лингвистика, компютърна лексикография.

В акредитационния период 2007 – 2012 г. в Института за български език са обучавани 24 докторанти: 14 в редовна докторантура, 4 в задочна докторантура, 6 на самостоятелна подготовка.

В периода 2007 – 2012 г. в Института за български език успешно са защитили дисертациите си 23 докторанти: 13 на редовна докторантура, 4 на задочна и 6 на самостоятелна подготовка.

В акредитационния период 2013 – 2018 г., вкл. до 01.12.2019 г., в Института за български език са обучавани 23 докторанти: 13 в редовна докторантура (от които при 3 е трансформирана в задочна), 7 в задочна докторантура и 3 на самостоятелна подготовка.

В периода 2013 – 2018 г., вкл. до 01.12.2019 г., в Института за български език успешно са защитили дисертациите си 11 докторанти: 6 на редовна докторантура, 1 на задочна и 4 на самостоятелна подготовка.