EN
Начало » Новини » Семинар „Реминисценции от миналото на българите католици в с. Чопля, Румъния“ по ННП „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“

Семинар „Реминисценции от миналото на българите католици в с. Чопля, Румъния“ по ННП „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“

Събитието беше организирано в рамките на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ и се проведе на 19 юни, понеделник, от 11 часа в Големия салон на Института за български език (бул. „Шипченски проход“ 52, бл. 17).

Гост-лектори бяха Илие-Каталин Григоре, Факултет по римокатолическа теология, Букурещки университет, и Мариус Оанта, доктор по история.

Семинарът имаше за цел да посочи адаптивните механизми на групите, идентифицирани под етикета „павликяни“, през цялата им няколковековна история: от хетерогенността на началната фаза, проявяваща се под формата на социален бунт или религиозно дисидентство (от периода на пребиваването в Армения), до усвояването на доминиращата култура на мястото (от периода на българското пребиваване); от оспорването на основната политика на Византийската империя до религиозното обръщане към католицизма.
Семинарът се фокусира върху еволюцията на различните форми на проявление и организация на общността, които могат да бъдат извлечени от съществуващи исторически източници: социално движение, религиозна секта, военна/наемническа група, княжество, което приема елементарната форма на държавна организация, териториално определена етническа група, католическо религиозно малцинство, интегрирано в преобладаващо православно население, малцинствена етническа подгрупа, свързана с една нация – българската.