EN
Начало » Новини » Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ за 24 май 2020 година

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ за 24 май 2020 година

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.

За шеста поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици отново ще могат направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Подготвили сме две диктовки. Едната диктовка (за по-малки ученици) е откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. Текстът е нормализиран за целите на диктовката. Другата диктовка (за по-големи ученици) е откъс от статията на Манол Глишев „Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“, публикувана в интернет сайта „Площад „Славейков“. Направени са редакторски промени за целите на диктовката.
Диктовките се намират на адрес:
//ibl.bas.bg/wp-content/uploads/2020/05/Diktovki_24_may_2020.zip
Диктовките се предоставят като звукови файлове. Приложени са описания на възможни грешки.


с. Яхиново, общ. Дупница

Тази година за първи път в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ се включи Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, с. Яхиново, общ. Дупница. Третокласниците и четвъртокласниците имаха възможност да направят кратка диктовка, с която показаха знанията си по български правопис и пунктуация. С отличното си представяне те изразиха почитта си към делото на светите равноапостоли Кирил и Методий и показаха колко важен е родният език.


гр. Дупница

В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ученици от втори, трети и четвърти клас при Основно училище „Евлоги Георгиев“ – гр. Дупница, взеха участие в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ с диктовка. Децата се изправиха пред предизвикателството да проверят своя правопис и краснопис и едновременно с това да отдадат своята почит пред делото на светите братя Кирил и Методий.


гр. Дупница

Ученици от шести клас при Основно училище „Евлоги Георгиев“ – гр. Дупница, се присъединиха с ентусиазъм към инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ с диктовка във виртуалната класна стая, за да почетат делото на светите братя Кирил и Методий.


гр. Дупница

Ученици от 3. клас на Основно училище „Неофит Рилски“ в град Дупница също с желание и ентусиазъм се включиха в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език. Въпреки извънредната ситуация третокласниците приеха предизвикателството, провериха знанията си и засвидетелстваха почитта си към светите братя Кирил и Методий и българските букви.


с. Плетена, общ. Сатовча обл. Благоевград

Ученици от Обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“, с. Плетена, общ. Сатовча, обл. Благоевград, бяха грабнати от идеята да проверят знанията си за правописа и пунктуацията, да засвидетелстват почитта си към славянските равноапостоли и тяхното дело и да покажат, че българският език е мощно оръжие в ръцете ни и младото поколение ще го съхранява и предава от поколение на поколение.


с. Полена, гр. Симитли, обл. Благоевград

Ученици от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Полена, обл. Благоевград, с ентусиазъм се включиха в празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език по случай предстоящия празник – 24 май – Деня на славянската писменост и култура.


с. Баня, общ. Разлог, обл. Благоевград

Диктовка в чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, направиха и ученици от втори клас при Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“, с. Баня, общ. Разлог, с класен ръководител Петранка Цуцуманова.


с. Бачево, общ. Разлог, обл. Благоевград

Двайсет ученици от 5., 6. и 7. клас на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бачево, общ. Разлог, обл. Благоевград, също се включиха с удоволствие в инициативата на Института за български език и бяха много впечатлени и удоволетворени от резултатите. Две деца от 7. клас и едно от 5. клас направиха диктовката без грешка.


гр. Разлог, обл. Благоевград

Учениците от ОУ „Никола Парапунов“ в гр. Разлог с желание и голямо старание се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно“ на Института за български език по случай 24 май.


гр. Разлог

Ученици от 3. и 4. клас на Основно училище „Никола Парапунов“ в град Разлог с желание се включиха с кратка диктовка в предизвикателството на празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език при Българската академия на науките.


с. Дебрен, общ. Гърмен, обл. Благоевград

На 20 май 2020 г. ученици от 5. и 6. клас на Обединено училище „Св. Климент Охридски“ – с. Дебрен, общ. Гърмен, обл. Благоевград, също направиха във виртуалните си класни стаи диктовка по случай 24 май в рамките на кампанията на Института за български език при БАН. Бяха отличени и първенците по класове.


гр. Благоевград

Празнична диктовка в рамките кампанията на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ по случай 24 май направи и Елена Чорбаджийска от 4. клас при 3. Основно училище „Димитър Талев“ в град Благоевград.


гр. Кюстендил

Учениците от втори клас на Шесто основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Кюстендил с желание и голямо старание се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно“ на Института за български език по случай 24 май.


гр. Кюстендил

Четвъртокласници от Основно училище „Даскал Димитри“ – гр. Кюстендил, също направиха диктовки като част от националната празнична кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирана от Института за български език в чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


гр. Стара Загора

Ученици от 4. клас на Основно училище „Георги Райчев“, гр. Стара Загора, с класен ръководител Мариана Бояджиева, също много харесаха идеята на инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ и направиха празнична диктовка.


гр. Стара Загора

Третокласници от 6. Основно училище „Свети Никола“ в град Стара Загора с радост решиха да се включат в празничното предизвикателство на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. Децата приеха предизвикателството много ентусиазирано и на 18 май 2020 г. направиха диктовки във виртуалната си класна стая.


с. Дъбово, общ. Мъглиж, обл. Стара Загора

За поредна година ученици от 2., 3. и 5. клас на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Дъбово, общ. Мъглиж, обл. Стара Загора, взеха участие в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език. Малки и големи се изправиха пред предизвикателството да проверят своя правопис, за да отдадат своята почит пред делото на светите братя Кирил и Методий! Поради въведеното електронно обучение диктовките бяха организирани и проведени във виртуалните класни стаи.


с. Съдиево, общ. Нова Загора

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците от Основно училище „Христо Ботев“ в с. Съдиево, общ. Нова Загора, се присъединиха към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. Освен че провериха знанията си за българския правопис и пунктуация, те засвидетелстваха почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата. В кампанията се включиха десет ученици от начален и прогимназиален етап. Децата с желание и старание написаха своите диктовки.


гр. Нова Загора

С огромно желание и ентусиазъм ученици от 3. клас, с класен ръководител госпожа Овчарова, от Начално училище „Любен Каравелов“ – гр. Нова Загора, се включиха в традиционната празнична кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирана от Института за български език по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Третокласниците доказаха, че макар и в електронна среда са усвоили основни правописни норми и умеят да пишат под диктовка по време на онлайн уроците.


с. Гавраилово, общ. Сливен

В условията на дистанционно обучение ученици от Основно училище „Найден Геров“, с. Гавраилово, общ. Сливен, се включиха в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, организирана от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Взеха участие ученици от 5., 6. и 7. клас, като бяха излъчени най-добрите диктовки.


с. Блатец, общ. Сливен

Учителите и учениците от Основно училище ,,Свети Климент Охридски“ – с. Блатец, общ. Сливен, с огромно удоволствие участваха в традиционната празнична кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“, посветена на най-светлия празник 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С участието си в инициативата, организирана от Института за български език, те засвидетелстваха почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени и университетски преподаватели, просветители и дейци на културата. Макар и дистанционно, над 60 ученици се включиха с огромно желание и трепет. Не всички ученици имат възможност да участват в онлайн обучение – с тях учителите проведоха диктовките по телефона, а други ученици, разбрали за инициативата, звъняха и търсиха учителите си, изразявайки желание да участват.


гр. Сливен

За да изразят почитта си към делото на светите братя Кирил и Методий и желанието си да поддържат любовта към българския език, ученици от 3. клас на Основно училище „Димитър Петров“ в град Сливен писаха диктовка във виртуалната си класна стая, с което се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език.


гр. Кърджали

За поредна година в инициативата на Института за български език по случай най-светлия празник за българите – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, се включиха и ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода“ в гр. Кърджали. При учениците от 10. клас аудиодиктовката бе върху откъс от статията на Манол Глишев „Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“, публикувана в интернет сайта „Площад „Славейков“. За учениците от 11. клас предизвикателството бе аудиовизуален запис за проверка на основните пунктуационни правила.


гр. Кърджали

В празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език с ентусиазъм се включиха и първокласниците от две паралелки при Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кърджали.


с. Глухар, общ. Кърджали

Учениците от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Глухар, общ. Кърджали, също се присъединиха към ежегодната кампания на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките под мотото „Написаното остава. Пиши правилно!“. Те направиха кратка онлайн диктовка чрез платформата за дистанционно обучение, за да проверят своите знания за правописа и пунктуацията. По този начин заедно с другите инициативи, посветени на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ученици, учители и ръководство засвидетелстваха своята почит към светите братя Кирил и Методий, които са и патрони на училището.


гр. Кърджали

Учениците от осми клас на Професионална гимназия „Васил Левски“ в град Кърджали на 20 май 2020 г. във виртуалната си класна стая в час по български език и литература се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. С голямо вълнение и в оспорвана битка за победа, момчетата направиха диктовката. Откроиха се Милен Иванов и Тодор Павлов. Грешките, които допуснаха, бяха предимно граматични и пунктуационни. Старанието на гимназистите беше посветено на учителите им в навечерието на най–големия български празник! Това е едно голямо „Благодаря!“ за труда и всеотдайността на всички, посветили се на науката и образованието. Всеки човек помни поне един учител, който го е „възвисил и одухотворил“, извел го е от тъмнината и му е дал силата на грамотността!


гр. Русе

Първокласници, второкласници и четвъртокласници от Основно училище „Ангел Кънчев“, гр. Русе, участваха с желание и трепет в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“. Диктовката беше проведена в онлайн връзка с всяко дете. Всички деца и родители бяха изключително активни и отзивчиви, защото децата трябваше да се справят в една нетипична обстановка.


с. Копривец, общ. Бяла, обл. Русе

Учениците от Основно училище „Неофит Рилски“, с. Копривец, общ. Бяла, обл. Русе, за първа година станаха част от кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“. В диктовката взеха участие ученици от 4. клас, които с голям интерес се изправиха пред предизвикателството да проверят своя правопис и останаха удовлетворени от знанията си по български език. Диктовката се проведе в час по самоподготовка в електронна среда.


гр. Сопот

Ученици от 3. клас на Националното училище „Неделя Петкова“, гр. Сопот, с класен ръководител Галина Гиргинова, се присъединиха към кампанията на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките „Написаното остава. Пиши правилно!“. Отбелязаха със старателно написани и красиво оформени диктовки предстоящия празник – 24 май – Деня на славянската писменост и култура, за да изразят своето уважение към словото и знанието, към българския език, към националния дух.


гр. Сопот

В диктовката в рамките на организираната от Института за български език кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ се включиха и ученици от 4. клас при Начално училище „Неделя Петкова“ – гр. Сопот, във виртуалната си класна стая.


гр. Челмсфорд, Есекс, Англия

Учителите, учениците и родителите от Българското училище „Найден Геров“, гр. Челмсфорд, Есекс, Англия, също се включиха с ентусиазъм в кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“ по време на своето онлайн обучение!


гр. Априлци, обл. Ловеч

По случай 24 май в рамките на традиционната кампания на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“ бяха организирани диктовки във виртуалната класна стая на втори клас на Средно училище „Васил Левски“, гр. Априлци, обл. Ловеч. Малките второкласници с трепет и желание очакваха този ден. Оформиха красиво листовете за диктовката. Така учениците отдадоха почитта си на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


гр. Ловеч

На 22 май 2020 г. над 40 седмокласници от три паралелки при Основно училище „Васил Левски“ в град Ловеч се присъединиха към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Във виртуалните класни стаи настъпи истинско празнично оживление и състезателен дух обзе децата, които искаха да покажат, че добре са овладели правилата на родния език.


гр. Тутракан

Диктовка по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, направи и Тиана Иванова Токова от 2. клас на Средно училище „Йордан Йовков в град Тутракан.


с. Нова Черна, общ. Тутракан, обл. Силистра

В знак на благодарност и почит към родния език и уважение към правилната му употреба учениците от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, обл. Силистра, се присъединиха към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. Учениците от всички класове от прогимназиалния етап на обучение взеха участие с желание в диктовката и в обсъждането на допуснатите грешки.


с. Черник, общ. Дулово, обл. Силистра

В знак на благодарност и почит към родния език за първа година второкласниците от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, с. Черник, общ. Дулово, обл. Силистра, се включиха в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно“ на Института на български език по случай 24 май.


гр. Силистра

С онлайн диктовка в рамките на инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ седемнайсет ученици от 4. клас на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Силистра, отбелязаха 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Всички четвъртокласници откликнаха с голямо желание и старание и създадоха книжка специално за инициативата.


гр. Враца

За първа година Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство – гр. Враца, се включи в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките, организирана по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Учениците от 8. клас направиха диктовка на откъс от статията на Манол Глишев „Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“ – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.


гр. Враца

На 21 май 2020 г., в навечерието на светлия празник 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, петокласници от Средно училище „Христо Ботев“ в град Враца се включиха с ентусиазъм в националната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език. В условията на дистанционно обучение те се справиха отлично с диктовката и показаха солидни знания по правопис и пунктуация. Участието в кампанията им даде възможност да усетят духа на празника, да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация и да отдадат почитта си към българската просвета и култура, към своите учители, към българските учени, просветители и дейци на културата.


гр. Враца

На 22 май 2020 г. ученици от 3. клас на Начално училище „Иванчо Младенов“ – гр. Враца, с класен ръководител Соня Еленкова, се присъединиха към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Писаха под диктовка в онлайн среда предложения кратък текст – откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. Вложиха цялото си старание и правописни умения, за да изразят по свой начин уважението и почитта си към българското слово.


гр. Банско

На 20 май 2020 година учениците от петите класове на Средно училище „Неофит Рилски“, гр. Банско, решиха да станат част от кампанията на Института за български език при БАН „Написаното остава. Пиши правилно!“. Убедени, че словото и вярата движат този забързан и бурен свят, малчуганите от града на Паисий, Неофит и Вапцаров решиха да отдадат своята почит и пред делото на светите братя Кирил и Методий. Всички участници получиха стикери, а за отличилите се ученици бяха предоставени и тениски с логото на кампанията.


гр. Банско

На 19 май 2020 г. първокласници от Средно училище „Неофит Рилски“ – гр. Банско, също се включиха с празнични диктовни в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език при Българската академия на науките.


с. Места, общ. Банско

Ученици от 5., 6. и 7. клас на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Места, общ. Банско, също участваха в отбелязването на 24 май с диктовка във виртуалните си класни стаи. Победител в своеобразното състезание стана Сейхан Молла от 7. клас.


гр. Ямбол

В чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците от Обединено училище „Д-р Петър Берон“, гр. Ямбол, се включиха успешно в предизвикателството на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките по случай 24 май.


гр. Дългопол, обл. Варна

В условията на извънредното положение и провеждащото се онлайн обучение учениците от четвърти клас при Средно училище „Св. Климент Охридски“, гр. Дългопол, обл. Варна, с класен ръководител Мария Александрова, се присъединиха към инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


с. Пчелник, общ. Долни Чифлик, обл. Варна

За поредна година, независимо от извънредната ситуация, учениците от Основно училище „Христо Ботев“ – с. Пчелник, общ. Долни Чифлик, обл. Варна, се включиха в традиционната празнична кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирана по повод 24 май от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН. По този начин учениците изразиха почитта си към делото на светите братя Кирил и Методий, засвидетелстваха обичта си към родния език и показаха уважение към правилната му употреба.


с. Любен Каравелово, общ. Аксаково, обл. Варна

Петокласниците от Основно училище „Иван Вазов“ – с. Любен Каравелово, общ. Аксаково, обл. Варна, се присъединиха към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език по случай светлия празник 24 май. С голямо вълнение и огромно желание те направиха диктовката самостоятелно, от своите домове, като използваха аудиофайла, изпратен от учителката им.


гр. Варна

За първи път в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай светлия празник 24 май се включиха и осемнайсет ученици от пети клас на Основно училище „Панайот Волов“ в град Варна.


гр. Варна

Ученици от 3. клас на Основно училище „Цар Симеон I“ в град Варна също проявиха желание да участват в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език при Българската академия на науките и направиха диктовка във виртуалната си класна стая.


гр. Варна

Празнични диктовки направиха и учениците от Частната професионална гимназия по инженеринг, технологии и компютърни науки в град Варна, с които отбелязаха 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


гр. Варна

Във връзка с кампанията на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“ диктовка направиха и ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в град Варна. С участието си те не само показаха знания за българския правопис и пунктуация, но изразиха и своята почит към българската просвета и култура, към българските учители, учени и просветители.


гр. Варна

За първа година учениците от Основно училище „Панайот Волов“ – гр. Варна, се включиха в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език. От 16 до 22 май 2020 година в часовете по български език ученици от 2. клас писаха празнична диктовка в рамките на дистанционната форма на обучение във виртуалните си класни стаи. Така учениците, под вещото ръководство на госпожа Ирина Владимирова, изразиха почитта си към светите братя Кирил и Методий и се постараха, независимо че са само на 8 години, да пишат правилно.


гр. Варна

На 21 май 2020 г. 22 ученици от 3. клас при Средно училище „Димчо Дебелянов“ – гр. Варна, се включиха в кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“ в условия на дистанционно обучение с диктовка върху откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. На другия ден провериха диктовките и научиха и някои нови граматически правила. Родителите помагаха със съвети и поясняваха правописните и пунктуационните правила.


гр. Костинброд

Първо основно училище „Васил Левски“, гр. Костинброд, за шести път се включи в инициативата за провеждане на диктовка по случай 24 май. Учениците от първи клас с класен ръководител Д. Гаврилова участваха с голямо желание и вдъхновение с откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. Диктовката е проведена онлайн, чрез платформата, която ползва училището.


гр. София

Учителите и учениците от 25. Основно училище „Д-р Петър Берон“ в гр. София с огромно желание и ентусиазъм се включиха в кампанията на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките „Написаното остава. Пиши правилно!“. Бероновци доказаха, че отлично познават правописа и пунктуацията на родния си език и така засвидетелстваха почитта си към българската просвета и култура, към българските учители и учени.


гр. София

За първа година ученици от втори клас на 92. основно училище „Димитър Талев“ – гр. София, с класен ръководител Милена Стоянова, се включиха с диктовка в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“. И родителите, и децата благодарят на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ за оказаната възможност да изкажат почитта си към българския език и култура.


гр. София

Четвъртокласници от 92. основно училище „Димитър Талев“ – гр. София, с класен ръководител госпожа Мария Стефанова, с ентусиазъм се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, организирана от Института за български език. Те се изправиха пред предизвикателството да проверят своя правопис, за да отдадат заслужена почит пред делото на светите братя Кирил и Методий!


гр. София

За първа година в предизвикателството на Института за български език в чест на 24 май се включиха и ученици от шести клас и от гимназиалните класове на Частното средно училище „Артис“ в град София. Диктовката беше проведена във виртуалните класни стаи. А после ни поздравиха всички на глаголица!


гр. София

На 22 май 2020 г. към националната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирана от Института за български език при БАН, се присъединиха и ученици от 6. клас на 58. Основно училище „Сергей Румянцев“ – гр. София. Децата успешно се справиха с адаптирания за диктовка текст на големия български писател Иван Вазов, с което достойно почетоха празника на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24-ти май.


гр. София

На 18 май 2020 г. четвъртокласници от 23. Средно училище „Фредерик Жолио-Кюри“ в град София също се включиха с диктовки в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език, за да отбележат светлия празник 24 май.


гр. София

Две ученички от 4. клас на Частно средно училище с чуждоезиков профил „Абрахам Линкълн“ – Максимилияна и Елеонора Лефтерови – също се включиха в кампанията на Института за български език по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, и показаха, че владеят чудесно родния си език.


гр. София

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ученици от 8. клас на Националната финансово-стопанска гимназия се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език. Честваха го по необичаен, но забавен начин – отново се събраха, този път виртуално, и направиха диктовка, с която да отдадат почит към българската писменост и култура. Направиха диктовката през онлайн платформа, а всеки ученик записа чутото на лист хартия. И си припомниха още веднъж, че с писмеността си трябва да се гордеем, а за да продължим традицията, трябва да бъдем грамотни, да пишем правилно, защото нашите думи ще останат и след нас.


гр. София

На 22 май 2020 г., в знак на почит към родния език и уважение към делото на светите братя Кирил и Методий, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, при силен интерес и мотивирано участие петокласниците от 85. Средно училище „Отец Паисий“ – гр. София, писаха диктовки като част от кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език.


гр. София

Петдесет ученици от 120. основно училище „Георги Сава Раковски“ – гр. София, направиха онлайн диктовка във виртуалните си класни стаи. Учениците качиха ръкописите си в собствените си страници на електронната тетрадка. Двама от участниците не допуснаха нито една грешка.


с. Железница, Столична община, обл. София

Учениците от 4. клас на 191. Основно училище „Отец Паисий“ – село Железница, Столична община, заедно със своята учителка Анна Седефчева, също се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ с диктовка в онлайн среда във виртуална класна стая.


с. Челопеч, общ. Челопеч, обл. Софийска

Седемдесет и пет ученици от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Челопеч, общ. Челопеч, обл. Софийска, взеха участие в онлайн диктовка като част от инициативата на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“. Диктовката беше направена във виртуалните класни стаи в часовете по български език и литература чрез звуков файл. Третокласниците и четвъртокласниците премериха сили с кратка диктовка по откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“, с което засвидетелстваха почитта си към българската просвета и култура. Участие взеха 12 ученици от 4. клас и 20 ученици от 3. клас. Четиресет и трима ученици от прогимназиален етап взеха участие в диктовката, предвидена за тази възрастова група.


с. Строево, общ. Марица, обл. Пловдив

Ученици от 2. клас на Основно училище „Христо Смирненски“ – с. Строево, общ. Марица, обл. Пловдив, също взеха участие в диктовката по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С голям ентусиазъм децата се справиха с предизвикателството въпреки трудните условия.


с. Стрелци, общ. Брезово, обл. Пловдив

Четвъртокласници от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Стрелци, общ. Брезово, обл. Пловдив, с класен ръководител Димитрия Паскалева, също се включиха в предизвикателството на националната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език.


гр. Пловдив

В навечерието на 24 май ученици от четири класа на Основно училище „Райна Княгиня“ в град Пловдив направиха празнични диктовки във виртуалните класни стаи в рамките на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език. Децата декорираха текстовете с орнаменти и рисунки и снимаха и качиха изображенията в споделена презентация. Някои от децата направиха и двете диктовки и споделиха впечатленията си от новите знания, които са усвоили благодарение на участието си в кампанията.


гр. Пловдив

Второкласници от Основно училище „Васил Петлешков“ – гр. Пловдив, също се включиха в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език, посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Събитието се проведе на 18 май 2020 г. в дигиталната класна стая. Второкласниците се изправиха пред предизвикателството да проверят своя правопис чрез откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“ и да отдадат своята почит пред делото на светите братя Кирил и Методий!


гр. Пловдив

На 24 май 2020 г. ученици от 1. клас на Основно училище „Васил Левски“ в град Пловдив станаха част от кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език . В динамичната епидемична обстановка малките ученици, ръководени от техните учителки госпожа Н. Илчева и госпожа М. Сарафска, се включиха в кампанията, за да покажат, че дори и дистанционно могат да научат правилата за писане на български език.


гр. Пловдив

Второкласници от Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Пловдив, се присъединиха с голямо желание и вълнение към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“, посветена на 24 май. Овладели четмото и писмото, но още неуверени в граматичните правила на българския език, те приеха предизвикателството да пишат под диктовка предложения откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“, за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители.


Основно училище „Петко Рачов Славейков“, гр. Пещера


Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Видин

На 21 май 2020 г. двайсет ученици от 9. клас на Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в град Видин за първи път взеха ентусиазирано участие с диктовка в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език при Българската академия на науките.


гр. Панагюрище

На 21 май 2020 г. с голямо желание ученици от трети клас на Основно училище „Двайсти април“ – гр. Панагюрище, се включиха в инициативата на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“. В периода на дистанционно обучение и преди края на учебната година децата се трудят неуморно и показват наученото.


гр. Панагюрище

На 19 май 2020 г. ученици от Средно училище „Нешо Бончев“ – гр. Панагюрище, също приеха с голям ентусиазъм предложението да направят диктовка в чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Те приеха предложението на Института като предизвикателство и със своите знания показаха, че са горди и достойни Бончевци.


Иркутски държавен университет

Студентите на доц. Нина Смолякова от Иркутския държавен университет в Русия също решиха да приемат предизвикателството и да направят диктовката в чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


гр. Мездра

За учениците от Иновативно основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Мездра, беше радост и предизвикателство да са част от националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирана от Института за български език по случай светлия празник 24 май.


гр. Мездра

Четвъртокласниците от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Мездра също се включиха в националната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език по случай 24 май – най-светлия и най-празничен ден. За деца, които държат в ръцете си смартфони и таблети, словата, написани на ръка, са истинско предизвикателство. Но всички те знаят, че написаното слово е истинска ценност, скъп дар, който можем да споделим с хората.


гр. Мездра

Петокласници от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Мездра също с желание и ентусиазъм се включиха в националната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език по случай 24 май. С диктовките те провериха своите знания за българския правопис и пунктуация.


гр. Хасково

Третокласниците от Основно училище „Шандор Петьофи“ – гр. Хасково, също решиха да се присъединят към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. С ентусиазъм и голямо старание те проведоха диктовката на Института за български език във виртуалните си класни стаи.


гр. Берковица

За първи път ученици от трети клас на 1. Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Берковица, с класен ръководител госпожа Е. Боянова, се присъединиха към кампанията на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“. В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, учениците направиха диктовка, с която провериха своята грамотност и засвидетелстваха своята почит към българската просвета и култура.


гр. Перник

Първокласници от 13. Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Перник, също се включиха в кампанията на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“ с празнична диктовка на откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“.


гр. Перник

Ученици от трети клас към 8. Основно училище „Кракра Пернишки“ – гр. Перник, решиха да прегърнат инициативата на Института за български език и да направят празнична диктовка, за да отбележат 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


гр. Монтана

С голям интерес и отговорност около 50 ученици в прогимназиален етап от 1. основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Монтана, се присъединиха към традиционната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“. Така те отбелязаха в необичайна ситуация 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С диктовки, проведени във виртуалната класна стая, децата засвидетелстваха почитта си към буквите и техните създатели, към учителите и просветителите и към знанието!


гр. Монтана

Учениците от 3. клас на 1. основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Монтана, участваха с ентусиазъм в диктовката в рамките на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ в чест на 24 май. И дори и в тази необичайна за всички ситуация малките третокласници се мотивираха и решиха да се включат не само в тази, а и в още няколко инициативи по повод празника.


гр. Монтана

Ученици от два шести класа на 5. средно училище „Христо Ботев“ – гр. Монтана, писаха във виртуалната класна стая диктовка върху откъс от статията на Манол Глишев „Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“.


гр. Монтана

Десет ученици от 3. клас на 5. средно училище „Христо Ботев“ в град Монтана също отпразнуваха с диктовки 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


с. Лехчево, общ. Бойчиновци, обл. Монтана

Като част от общите инициативи, посветени на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците от 6. и 7. клас на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Лехчево, общ. Бойчиновци, обл. Монтана, взеха участие в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. Беше обявено състезание за най-добра диктовка при условия на дистанционно обучение с начало 11.00 ч. на 24 май. Учениците изслушаха звуковия файл и направиха диктовката, след което имаха 5 минути за проверка, снимане на листа с диктовката и изпращане на учител за проверка. В състезанието взеха участие общо 14 от имащи възможност около 34 ученици. След проверка на диктовките на участниците беше изпратена информация за допуснати грешки, както и файл с поясненията към диктовката.


гр. Кнежа

Учениците от 5., 6. и 7. клас към Иновативно основно училище „Васил Левски“ – гр. Кнежа, участваха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 20.05.2020 г. учениците от 7. клас направиха диктовка по откъс от статията на Манол Глишев „Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“, а на 21.05.2020 г. учениците от 5. и 6. клас писаха диктовка по откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. С участието си те засвидетелстваха почитта си към българската просвета и култура и същевременно показаха знанията си за българския правопис и пунктуация.


с. Гьоврен, общ. Девин, обл. Смолян

Малките ученици от 1. и 2. клас на Основно училище „Пейо Яворов“, с. Гьоврен, общ. Девин, обл. Смолян, показаха колко са упорити и трудолюбиви, защото успяха да запишат дългата диктовка в чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


с. Грохотно, общ. Девин, обл. Смолян

Празнична диктовка по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, направиха и учениците от 2. клас при Основно училище „Гео Милев“ в с. Грохотно, общ. Девин, обл. Смолян, с класен ръководител Селвет Къртъл.


гр. Смолян

В чест на най-светлия български празник – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ученици от 4. клас на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Смолян, с класен ръководител Севда Рабинева, се включиха с огромно желание в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“. Празничната аудиодиктовка се проведе във виртуалната класна стая върху откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. С отличното си представяне четвъртокласниците провериха знанията си за българския правопис и засвидетелстваха почитта си към славянските първоучители и тяхното дело.


гр. Смолян

Второкласници от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Смолян, също направиха празнична диктовка в рамките на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.


гр. Севлиево

Учениците от 9. и 11. клас на Средно училище „Васил Левски“ – гр. Севлиево, също направиха диктовката в чест на 24 май в рамките на инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“. Въпреки трудните условия диктовката се оказа много полезно упражнение в условията на дистанционно обучение.


гр. Етрополе

В седмицата преди Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, 51 ученици от 9. и 10. клас при Средно училище „Христо Ясенов“ – гр. Етрополе, се включиха в националната диктовка в рамките на инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език при БАН. Всички се постараха да покажат своите тетрадки със старателно изписани текстове. А двама ученици от девети клас не допуснаха нито една грешка!


гр. Ботевград

Петокласниците от Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ в град Ботеврад успешно се включиха в националната инициатива „Написаното остава, Пиши правилно!“ на Института за български език по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


гр. Ботевград

Учениците от 6. клас на Основно училище „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Ботевград, също се включиха в кампанията на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ с диктовка във виртуалната класна стая.


гр. Белоградчик

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, четвъртокласници от Начално училище „Васил Левски“ – гр. Белоградчик, взеха участие в празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ с диктовка по откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. На 22 май 2020 г. учениците провериха знанията си за българския език и с участието си изразиха своята почит към българската просвета и култура, към българските учители и учени.


гр. Плевен

На 22.05.2020 г. ученици от 1. клас при Основно училище „Валери Петров“ в град Плевен направиха онлайн диктовка по откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. Въпреки трудностите в условията на дистанционна работа малките първокласници успяха да се справят с предизвикателството!


гр. Плевен

В условията на обучение в електронна среда ученици от 8. до 12. клас при Общоградското средношколско общежитие в град Плевен прегърнаха идеята и се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, организирана от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.


гр. Киев, Украйна

В празничната инициатива по случай 24 май се включиха и две деца на български дипломати в Посолството на Република България в Киев. Те изучават майчиния си език в семейната среда.

Стефан Софрониев, икономически съветник в Посолството на Република България в Украйна, отбеляза, че инициативата на Института за български език е прекрасна и това е начинът да поддържаме както нивото на грамотност, така и родния дух и патриотизма сред младото поколение на България.


гр. Пазарджик

163 ученици от 5., 6. и 7. клас на Основно училище „Проф. Иван Батаклиев“ – гр. Пазарджик, се включиха в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Диктовките бяха проведени във виртуалните класни стаи в електронна среда.


гр. Пазарджик

Учениците от Основно училище „Любен Каравелов“ – гр. Пазарджик, също се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към Българската академия на науките. Това, което се случва тези дни, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес. Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва – затова и ученици и учители наричат диктовката ,,синхронна“ – като асоциация със синхронното обучение. Учениците се отнесоха сериозно към поставената задача и дори изникна идея да направят тази диктовка и на родителите си, за да ги върнат в детството им.


гр. Пазарджик

Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в град Пазарджик се включи в инициативата на Института за български език по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 22 май 2020 г. в рамките на учебните часове във виртуалните класни стаи единадесетокласници от училището провериха своите езикови умения чрез кратката диктовка, подготвена в рамките на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. Думите, отбелязани в тетрадките, са израз на стремежа на младежите да формират ценностно отношение към езика, да изградят усет към словото, да съхранят духа и да го пренесат във времето.


с. Абланица, общ. Велинград, обл. Пазарджик

Ученици от 5. клас при Основно училище „Христо Ботев“ – с. Абланица, общ. Велинград, обл. Пазарджик, също взеха участие с диктовки в празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език в чест на светлия празник 24 май.


гр. Велинград

Въпреки наложените ограничения и невъзможността да празнуват в училище, шестокласници и седмокласници от Иновативно средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Велинград, споделиха радостта от празника на 24 май. Те имаха възможност да участват в национална инициатива за насърчаване на грамотността под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирана от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“. В електронна среда и от вкъщи учениците изслушаха два звукови файла и направиха диктовка по текстове на Иван Вазов – „Големият ден“, и на Манол Глишев – „Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“. Участието в подобна инициатива е интересно предизвикателство не само за малките, но и за големите ученици. Те имаха възможност да проверят своя правопис, доказаха огромното значение на образованието и науката за развитието ни като общество и участваха в празника виртуално от екрана на компютъра, телефона и таблета.


гр. Опака

Ученици от 8. клас на Средно училище „Васил Левски“ в град Опака също направиха диктовка във виртуалната си класна стая по случай 24 май – Деня на българската просвета и на славянската писменост. Две ученички се справиха отлично с предизвикателството.


гр. Брацигово

На 22 май 2020 г. в условията на дистанционно обучение, поставени в социална изолация. лишени от така любимото общуване с приятели и любими учители, но незабравили най-българския празник, малките ученици от 2. клас на Начално училище „Васил Петлешков“ в град Брацигово почетоха подобаващо своя роден език! Децата с вълнение и радост се включиха за първи път в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език.


с. Звездел, общ. Момчилград

За първа година учениците от Основно училище „Никола Вапцаров“ в с. Звездел, общ. Момчилград, се включиха в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“. Учениците взеха участие с желание в диктовките и в обсъждането на допуснатите грешки. Диктовките се състояха на 20 май 2020 г. в онлайн часовете по български език. Така учениците и учителите изразиха своята признателност и почит към светите братя Кирил и Методий.


гр. Добрич

Ученици от 5. и 6. клас на Средно училище „Любен Каравелов“ – гр. Добрич, се включиха в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ на 21 май 2020 г. по време на онлайн часовете по български език. А учителите силно се надяват през следващата учебна година да се включат отново в кампанията и лично да съберат диктовките от ръцете на учениците!


гр. Дряново

Диктовка по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, направиха и ученици от 4., 5. и 9. клас на Средно училище „Максим Райкович“ – гр. Дряново. С участието си в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ учениците провериха правописа и пунктуацията си и засвидетелстваха своята почит към делото на братята Кирил и Методий, към патрона на училището и всички просветители, учени и учители.


гр. Дряново

В празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език се включиха и ученици от Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ – гр. Дряново, обл. Габрово.


гр. Петрич

Ученици от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в град Петрич също се включиха с диктовки в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


гр. Козлодуй

На 22 май 2020 г. ученици от Средно училище „Христо Ботев“ – гр. Козлодуй, взеха участие в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“. В условията на онлайн обучение диктовката беше направена по този необичаен начин. Тъкмо трудностите и изпитанията, които съпътстват живота на хората днес, сякаш направиха и учениците по-заинтересовани и по-мотивирани за участие в инициативата.


гр. Попово

По случай 24 май деветдесет ученици от 8., 9. и 10. клас на Професионалната гимназия по техника и лека промишленост в град Попово станаха част от кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“. През цялата седмица по инициатива на преподавателите си по български език и литература те правиха кратка диктовка, макар и дистанционно, за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация. Всички участваха с голям ентусиазъм и решиха това да стане традиция на всеки 24 май. Така учениците и учителите изразиха почитта си към светите братя Кирил и Методий, засвидетелстваха обичта си към родния език и показаха уважение към правилната му употреба.


гр. Долна баня

На 24 май 2020 г. ученици и учители от Професионална гимназия „Христо Ботев“ – гр. Долна баня, за първа година станаха част от кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език при БАН. Ученици от 8., 9. и 11. клас отдадоха своята почит към делото на светите братя Кирил и Методий, като провериха своя правопис. Диктовката се проведе в интернет пространството и предизвика голям интерес.


гр. Свиленград

Първокласници и четвъртокласници от 1. Основно училище „Иван Вазов“ – гр. Свиленград, също направиха диктовка в рамките на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай 24 май – най-емоционалния за тях ден от учебната година. Учениците с желание се включиха в кампанията и за положения труд всеки ще получи стикер с името на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“.


гр. Сандански

Ученици от 5., 7. и 8. клас на Спортно училище – гр. Сандански, с интерес за първа година се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирана по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Часовете започнаха с кратка беседа за предстоящия празник и коментар на името на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. Диктовките бяха направени във виртуалните класни стаи. Обсъдиха се възможните грешки и учениците споделиха своите постижения и пропуски. Бяха много ентусиазирани от идеята да направят диктовките в семействата си, като влязат в ролята вече на учители.


гр. Бургас

Третокласници от Основно училище „Пейо К. Яворов“ – гр. Бургас, също се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. В час по български език те често пишат текст под диктовка. Но тази диктовка е по думите на самите третокласници „тържествена диктовка“, защото с нея те показват своята признателност към делото на светите братя Кирил и Методий и любовта си към българския език. И със сигурност ще я запомнят и заради факта, че я правят в онлайн среда.


гр. Ихтиман

Двама ученици – Георги Георгиев и Северин Северинов – от трети клас на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Ихтиман също с желание взеха участие в предизвикателството на Института за български език при Българската академия на науките.


гр. Добринище

Третокласници от Основно училище „Св. Климент Охридски“ – гр. Добринище, също взеха участие в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.


гр. Белица

Ученици от шести, девети, десети и единайсети клас на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Белица, също приеха предизвикателството да направят диктовки във виртуална среда в рамките на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език. Учениците демонстрираха желанието си да усвоят книжовните норми на родния език и показаха своята грамотност, като седем от гимназистите направиха диктовката без грешка.


гр. Чирпан

Учениците и учителите от Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“ – гр. Чирпан, се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, организирана от Института за български език. Диктовки направиха ученици от подготвителните групи, както и от 4., 5., 6. и 7. клас.


гр. Царево

За първи път в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език се включиха и 17 ученици от 2. клас на Средно училище „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Царево, с класен ръководител госпожа Прокопова. С диктовка във виртуалната класна стая децата приеха предизвикателството и провериха знанията си по правопис.


Париж, Франция

На 23 и 24 май 2020 г. 85 ученици от Българско училище „Кирил и Методий“ и Първа българска гимназия в Париж се включиха с радост в диктовката в рамките на кампанията на Института за български език, за да отпразнуват 14-ия си патронен празник. Диктовката беше направена на платформата за дистанционно обучение, с ученици от 2. до 12. клас и с преподавателите им.


гр. Самара, Руска федерация

Студентите от Самарския национален изследователски университет „С. П.Корольов“, които изучават български език, се включиха в празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ и показаха солидни знания в сферата на българския правопис и пунктуация.


гр. Москва, Руска федерация

В празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ за втора поредна година участваха представители на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) към Министерството на външните работи на Руската федерация. Студентите, които изучават български език към Катедрата за езици на страните от Югоизточна и централна Европа,
показаха отлични познания в областта на българския синтаксис и пунктуация.


гр. Мелитопол, Украйна

Онлайн участието от Украйна в престижната кампания, поощряваща грамотността, е дело на Лектората по български език, литература и култура при Центъра по българистика в Мелитополския държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки“. Към инициативата бяха приобщени участници от всички възрасти: ученици от трите степени на обучение, студенти в бакалавърски и магистърски програми, сътрудници на Центъра, преподаватели, жители на Мелитопол и други населени места в Запорожка област, където живеят компактно таврийските българи. Всички участници в диктовката се справиха много добре, защото се отнесоха с отговорност, уважение и любов към българската реч.


с. Охримовка, Украйна

Участници от фолклорния ансамбъл „Охримовски цвятенца“ от село Охримовка в Акимовския район на Запорожието направиха диктовка като част от празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език по случай 24 май. В село Охримовка няма етнически българи, но езикът и традиционната култура на българите се изучават от участниците в училищния фолклорен ансамбъл с разпознаваемото българско название „Охримовски цвятенца“, избрано от основателката му, която е таврийска българка, учителка по украински език. Тя не само е съхранила майчиния си език, но в сътрудничество с Центъра по българистика с Лекторат по български език, литература и култура с българска лекторка в Мелитополския университет „Богдан Хмелницки“ го използва в творческата си работа в прочутия си в областта ансамбъл.


Баку, Азербайджан

Студенти и преподаватели от Славянския университет в Баку, Азербайджан, взеха участие в празничната кампания на Института за български език „Написаното остава! Пиши правилно!“, като показаха отлични познания в сферата на българския правопис и пунктуация.


И от цялата страна

Диктовка по случай светлия празник 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, направиха и: Димитър Георгиев от 3. клас на Начално училище „Илия Блъсков“ – гр. Шумен; Божидар Маринов от 4. клас на Основно училище „Екзарх Антим I“ – гр. Сопот; Саша Пеева от 3. клас на Средно училище „Димчо Дебелянов“; Елиф Бедри Дурмуш от 3. клас на Средно училище „Христо Ботев“ – гр. Джебел, общ. Джебел, обл. Кърджали; Себиле Седат Мехмед от 3. клас на Основно училище „Васил Априлов“ – с. Голеш, общ. Кайнарджа, обл. Силистра; Ава Тодорова Мирчева от 3. клас на Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Казанлък; Максим Димитров от 2. Клас на Основно училище „Петко Рачов Славейков“ – гр. Пещера; Марая Михайлова от Основно училище „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник; Цветелина Иванова от 2. клас на Средно училище „Васил Левски“ – гр. Карлово.


Информация за кампанията, проведена през последните три години, можете да намерите на следните адреси:
//ibl.bas.bg/valna-ot-diktovki-v-tsyala-balgariya/
//ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-za-24-may-2017/
//ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-ot-11-do-31-may-2018-godina-2/
https://ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-ot-11-do-31-may-2019-godina-2/

Диктовките от предходните години, които също можете да използвате, се намират на платформата „Написаното остава“ и в Ютюб канала „Написаното остава. Пиши правилнно!“:
//ibl.bas.bg/napisanoto_ostava/
https://www.youtube.com/channel/UCSydkPfC9G2tA_J-6oMuuUA

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

Проектът „Написаното остава. Пиши правилно!“ е част от програмата „Образование с наука“ (2019 – 2020) на Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките.