EN
Начало » Новини » Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ за 24 май 2020 година

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ за 24 май 2020 година

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.

За шеста поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици отново ще могат направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Подготвили сме две диктовки. Едната диктовка (за по-малки ученици) е откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. Текстът е нормализиран за целите на диктовката. Другата диктовка (за по-големи ученици) е откъс от статията на Манол Глишев „Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“, публикувана в интернет сайта „Площад „Славейков“. Направени са редакторски промени за целите на диктовката.
Диктовките се намират на адрес:
//ibl.bas.bg/wp-content/uploads/2020/05/Diktovki_24_may_2020.zip
Диктовките се предоставят като звукови файлове. Приложени са описания на възможни грешки.


с. Яхиново, общ. Дупница

Тази година за първи път в кампанията  „Написаното остава. Пиши правилно!“  се включи Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, с. Яхиново, общ. Дупница. Третокласниците и четвъртокласниците имаха възможност да направят кратка диктовка, с която показаха знанията си по български правопис и пунктуация. С отличното си представяне те изразиха почитта си към делото на светите равноапостоли Кирил и Методий и показаха колко важен е родният език.


гр. Дупница

В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ученици от втори, трети и четвърти клас при Основно училище „Евлоги Георгиев“ – гр. Дупница, взеха участие в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ с диктовка. Децата се изправиха пред предизвикателството да проверят своя правопис и краснопис и едновременно с това да отдадат своята почит пред делото на светите братя Кирил и Методий.


с. Плетена, общ. Сатовча обл. Благоевград

Ученици от Обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“, с. Плетена, общ. Сатовча обл. Благоевград, бяха грабнати от идеята да проверят знанията си за правописа и пунктуацията, да засвидетелстват почитта си към славянските равноапостоли и тяхното дело и да покажат, че българският език е мощно оръжие в ръцете ни и младото поколение ще го съхранява и предава от поколение на поколение.


с. Полена, гр. Симитли, обл. Благоевград

Ученици от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Полена, обл. Благоевград, с ентусиазъм се включиха в празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език по случай предстоящия празник – 24 май – Деня на славянската писменост и култура.


с. Баня, общ. Разлог, обл. Благоевград

Диктовка в чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, направиха и ученици от втори клас при Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“, с. Баня, общ. Разлог, с класен ръководител Петранка Цуцуманова.


с. Бачево, общ. Разлог, обл. Благоевград

Двайсет ученици от 5., 6. и 7. клас на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бачево, общ. Разлог, обл. Благоевград, също се включиха с удоволствие в инициативата на Института за български език и бяха много впечатлени и удоволетворени от резултатите. Две деца от 7. клас и едно от 5. клас направиха диктовката без грешка.


гр. Разлог, обл. Благоевград

Учениците от ОУ „Никола Парапунов“ в гр. Разлог с желание и голямо старание се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно“ на Института за български език по случай 24 май.


с. Дебрен, общ. Гърмен, обл. Благоевград

На 20 май 2020 г. ученици от 5. и 6. клас на Обединено училище „Св. Климент Охридски“ – с. Дебрен, общ. Гърмен, обл. Благоевград, също направиха във виртуалните си класни стаи диктовка по случай 24 май в рамките на кампанията на Института за български език при БАН. Бяха отличени и първенците по класове.


гр. Кюстендил

Учениците от втори клас на Шесто основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Кюстендил с желание и голямо старание се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно“ на Института за български език по случай 24 май.


гр. Стара Загора

Ученици от 4. клас на Основно училище „Георги Райчев“, гр. Стара Загора, с класен ръководител Мариана Бояджиева, също много харесаха идеята на инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ и направиха празнична диктовка.


гр. Стара Загора

Третокласници от 6. Основно училище „Свети Никола“ в град Стара Загора с радост решиха да се включат в празничното предизвикателство на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. Децата приеха предизвикателството много ентусиазирано и на 18 май 2020 г. направиха диктовки във виртуалната си класна стая.


с. Съдиево, общ. Нова Загора

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците от Основно училище „Христо Ботев“ в с. Съдиево, общ. Нова Загора, се присъединиха към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. Освен че провериха знанията си за българския правопис и пунктуация, те засвидетелстваха почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата. В кампанията се включиха десет ученици от начален и прогимназиален етап. Децата с желание и старание написаха своите диктовки.


с. Гавраилово, общ. Сливен

В условията на дистанционно обучение ученици от Основно училище „Найден Геров“, с. Гавраилово, общ. Сливен, се включиха в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, организирана от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Взеха участие ученици от 5., 6. и 7. клас, като бяха излъчени най-добрите диктовки.


с. Блатец, общ. Сливен

Учителите и учениците от Основно училище ,,Свети Климент Охридски“ – с. Блатец, общ. Сливен, с огромно удоволствие участваха в традиционната празнична кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“,  посветена на най-светлия празник 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С участието си в инициативата, организирана от Института за български език, те засвидетелстваха почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени и университетски преподаватели, просветители и дейци на културата. Макар и дистанционно, над 60 ученици се включиха с огромно желание и трепет. Не всички ученици имат възможност да участват в онлайн обучение – с тях учителите проведоха диктовките  по телефона, а други  ученици, разбрали за инициативата, звъняха и търсиха учителите си, изразявайки желание да участват.


гр. Кърджали

За поредна година в инициативата на Института за български език по случай най-светлия празник за българите – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, се включиха и ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода“ в гр. Кърджали. При учениците от 10. клас аудиодиктовката бе върху откъс от статията на Манол Глишев „Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“, публикувана в интернет сайта „Площад „Славейков“. За учениците от 11. клас предизвикателството бе аудиовизуален запис за проверка на основните пунктуационни правила.


гр. Кърджали

В празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език с ентусиазъм се включиха и първокласниците от две паралелки при Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кърджали.


гр. Русе

Първокласници, второкласници и четвъртокласници от Основно училище „Ангел Кънчев“, гр. Русе, участваха с желание и трепет в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“. Диктовката беше проведена в онлайн връзка с всяко дете. Всички деца и родители бяха изключително активни и отзивчиви, защото децата трябваше да се справят в една нетипична обстановка.


с. Копривец, общ. Бяла, обл. Русе

Учениците от Основно училище „Неофит Рилски“, с. Копривец, общ. Бяла, обл. Русе, за първа година станаха част от кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“. В диктовката взеха участие ученици от 4. клас, които с голям интерес се изправиха пред предизвикателството да проверят своя правопис и останаха удовлетворени от знанията си по български език. Диктовката се проведе в час по самоподготовка в електронна среда.


гр. Сопот

Ученици от 3. клас на Националното училище „Неделя Петкова“, гр. Сопот, с класен ръководител Галина Гиргинова, се присъединиха към кампанията на Института  за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките „Написаното остава. Пиши правилно!“. Отбелязаха със старателно написани и красиво оформени диктовки  предстоящия празник – 24 май – Деня на славянската писменост и култура, за да изразят своето уважение към словото и знанието, към българския език, към националния дух.


гр. Челмсфорд, Есекс, Англия

Учителите, учениците и родителите от Българското училище „Найден Геров“, гр. Челмсфорд, Есекс, Англия, също се включиха с ентусиазъм в кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“ по време на своето онлайн обучение!


гр. Априлци, обл. Ловеч

По случай 24 май в рамките на традиционната кампания на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“ бяха организирани диктовки във виртуалната класна стая на втори клас на Средно училище „Васил Левски“, гр. Априлци, обл. Ловеч. Малките второкласници с трепет и желание очакваха този ден. Оформиха красиво листовете за диктовката. Така учениците отдадоха почитта си на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


гр. Ловеч

На 22 май 2020 г. над 40 седмокласници от три паралелки при Основно училище „Васил Левски“ в град Ловеч се присъединиха към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Във виртуалните класни стаи настъпи истинско празнично оживление и състезателен дух обзе децата, които искаха да покажат, че добре са овладели правилата на родния език.


с. Нова Черна, общ. Тутракан, обл. Силистра

В знак на благодарност и почит към родния език и уважение към правилната му употреба учениците от Основно училище „Св. св.  Кирил и Методий“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, обл. Силистра, се присъединиха към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. Учениците от всички класове от прогимназиалния етап на обучение взеха участие с желание в диктовката и в обсъждането на допуснатите грешки.


с. Черник, общ. Дулово, обл. Силистра

В знак на благодарност и почит към родния език за първа година второкласниците от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, с. Черник, общ. Дулово, обл. Силистра, се включиха в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно“ на Института на български език по случай 24 май.


гр. Силистра

С онлайн диктовка в рамките на инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ седемнайсет ученици от 4. клас на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Силистра, отбелязаха 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Всички четвъртокласници откликнаха с голямо желание и старание и създадоха книжка специално за инициативата.


гр. Враца

За първа година Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство – гр. Враца, се включи в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“  при  Българската академия на науките, организирана  по случай  24 май  – Деня на българската просвета и култура  и на славянската писменост. Учениците от 8. клас направиха диктовка на откъс от статията на Манол Глишев „Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“ – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.


гр. Враца

На 21 май 2020 г., в навечерието на светлия празник 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, петокласници от Средно училище „Христо Ботев“ в град Враца се включиха с ентусиазъм в националната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език. В условията на дистанционно обучение те се справиха отлично с диктовката и показаха солидни знания по правопис и пунктуация. Участието в кампанията им даде възможност да усетят духа на празника, да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация и да отдадат почитта си към българската просвета и култура, към своите учители, към българските учени, просветители и дейци на културата.


гр. Банско

На 20 май 2020 година учениците от петите класове на  Средно училище „Неофит Рилски“, гр. Банско, решиха да  станат част от кампанията на Института за български език при БАН „Написаното остава. Пиши правилно!“. Убедени, че словото и вярата движат този забързан и бурен свят, малчуганите от града на Паисий, Неофит и Вапцаров решиха да отдадат своята почит и пред делото на светите братя Кирил и Методий. Всички участници получиха стикери, а за отличилите се ученици бяха предоставени и тениски с логото на кампанията.


с. Места, общ. Банско

Ученици от 5., 6. и 7. клас на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Места, общ. Банско, също участваха в отбелязването на 24 май с диктовка във виртуалните си класни стаи. Победител в своеобразното състезание стана Сейхан Молла от 7. клас.


гр. Ямбол

В чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците от Обединено училище „Д-р Петър Берон“, гр. Ямбол, се включиха успешно в предизвикателството на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките по случай 24 май.


гр. Дългопол, обл. Варна

В условията на извънредното положение и провеждащото се онлайн обучение учениците от четвърти клас при Средно училище „Св. Климент Охридски“, гр. Дългопол, обл. Варна, с класен ръководител Мария Александрова, се присъединиха към инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


гр. Варна

За първи път в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай светлия празник 24 май се включиха и осемнайсет ученици от пети клас на Основно училище „Панайот Волов“ в град Варна.


гр. Варна

Ученици от 3. клас на Основно училище „Цар Симеон I“ в град Варна също проявиха желание да участват в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език при Българската академия на науките и направиха диктовка във виртуалната си класна стая.


гр. Костинброд

Първо основно училище „Васил Левски“, гр. Костинброд, за шести път се включи в инициативата за провеждане на диктовка по случай 24 май. Учениците от първи клас с класен ръководител Д. Гаврилова участваха с голямо желание и вдъхновение с откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. Диктовката е проведена онлайн, чрез платформата, която ползва училището.


гр. София

Учителите и учениците от 25. Основно училище „Д-р Петър Берон“ в гр. София с огромно желание и ентусиазъм се включиха в кампанията на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките „Написаното остава. Пиши правилно!“. Бероновци доказаха, че отлично познават правописа и пунктуацията на родния си език и така засвидетелстваха почитта си към българската просвета и култура, към българските учители и учени.


гр. София

За първа година ученици от втори клас на 92. Основно училище „Димитър Талев“ – гр. София, с класен ръководител Милена Стоянова, се включиха с диктовка в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“. И родителите, и децата благодарят на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ за оказаната възможност да изкажат почитта си към българския език и култура.


гр. София

За първа година в предизвикателството на Института за български език в чест на 24 май се включиха и ученици от шести клас и от гимназиалните класове на Частното средно училище „Артис“ в град София. Диктовката беше проведена във виртуалните класни стаи. А после ни поздравиха всички на глаголица!


гр. София

На 22 май 2020 г. към националната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирана от Института за български език при БАН, се присъединиха и ученици от 6. клас на 58. Основно училище „Сергей Румянцев“ – гр. София. Децата успешно се справиха с адаптирания за диктовка текст на големия български писател Иван Вазов, с което достойно почетоха празника на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24-ти май.


гр. София

На 18 май 2020 г. четвъртокласници от 23. Средно училище „Фредерик Жолио-Кюри“ в град София също се включиха с диктовки в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език, за да отбележат светлия празник 24 май.


с. Строево, общ. Марица, обл. Пловдив

Ученици от 2. клас на Основно училище „Христо Смирненски“ – с. Строево, общ. Марица, обл. Пловдив, също взеха участие в диктовката по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С голям ентусиазъм децата се справиха с предизвикателството въпреки трудните условия.


с. Стрелци, общ. Брезово, обл. Пловдив

Четвъртокласници от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Стрелци, общ. Брезово, обл. Пловдив, с класен ръководител Димитрия Паскалева, също се включиха в предизвикателството на националната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език.


гр. Пловдив

В навечерието на 24 май ученици от четири класа на Основно училище „Райна Княгиня“ в град Пловдив направиха празнични диктовки във виртуалните класни стаи в рамките на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език. Децата декорираха текстовете с орнаменти и рисунки и снимаха и качиха изображенията в споделена презентация. Някои от децата направиха и двете диктовки и споделиха впечатленията си от новите знания, които са усвоили благодарение на участието си в кампанията.


Основно училище „Петко Рачов Славейков“, гр. Пещера


Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Видин

На 21 май 2020 г. двайсет ученици от 9. клас на Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в град Видин за първи път взеха ентусиазирано участие с диктовка в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език при Българската академия на науките.


гр. Панагюрище

На 21 май 2020 г. с голямо желание ученици от трети клас на Основно училище „Двайсти април“ – гр. Панагюрище, се включиха в инициативата на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“. В периода на дистанционно обучение и преди края на учебната година децата се трудят неуморно и показват наученото.


гр. Панагюрище

На 19 май 2020 г. ученици от Средно училище „Нешо Бончев“ – гр. Панагюрище, също приеха с голям ентусиазъм предложението да направят диктовка в чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Те приеха предложението на Института като предизвикателство и със своите знания показаха, че са горди и достойни Бончевци.


Иркутски държавен университет

Студентите на доц. Нина Смолякова от Иркутския държавен университет в Русия също решиха да приемат предизвикателството и да направят диктовката в чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура  и на славянската писменост.


гр. Мездра

Четвъртокласниците от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Мездра също се включиха в националната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език по случай 24 май – най-светлия и най-празничен ден. За деца, които държат в ръцете си смартфони и таблети, словата, написани на ръка, са истинско предизвикателство. Но всички те знаят, че написаното слово е истинска ценност, скъп дар, който можем да споделим с хората.


гр. Хасково

Третокласниците от Основно училище „Шандор Петьофи“ – гр. Хасково, също решиха да се присъединят към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. С ентусиазъм и голямо старание те проведоха диктовката на Института за български език във виртуалните си класни стаи.


гр. Берковица

За първи път ученици от трети клас на 1. Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Берковица, с класен ръководител госпожа Е. Боянова, се присъединиха към кампанията на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“. В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, учениците направиха диктовка, с която провериха своята грамотност и засвидетелстваха своята почит към българската просвета и култура.


гр. Перник

Първокласници от 13. Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Перник, също се включиха в кампанията на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“ с празнична диктовка на откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“.


гр. Монтана

С голям интерес и отговорност около 50 ученици в прогимназиален етап от 1. Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Монтана, се присъединиха към традиционната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“. Така те отбелязаха в необичайна ситуация 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С диктовки, проведени във виртуалната класна стая, децата засвидетелстваха почитта си към буквите и техните създатели, към учителите и просветителите и към знанието!


гр. Кнежа

Учениците от 5., 6. и 7. клас към  Иновативно Основно училище „Васил Левски“ – гр. Кнежа, участваха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 20.05.2020 г.  учениците от 7. клас направиха диктовка по откъс от статията на Манол Глишев „Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“, а на 21.05.2020 г. учениците от 5. и 6. клас писаха диктовка по откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. С участието си те засвидетелстваха почитта си към българската просвета и култура и същевременно показаха знанията си за българския правопис и пунктуация.


с. Гьоврен, общ. Девин, обл. Смолян

Малките ученици от 1. и 2. клас на Основно училище „Пейо Яворов“, с. Гьоврен, общ. Девин, обл. Смолян, показаха колко са упорити и трудолюбиви, защото успяха да запишат дългата диктовка в чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


с. Грохотно, общ. Девин, обл. Смолян

Празнична диктовка по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, направиха и учениците от 2. клас при Основно училище „Гео Милев“ в с. Грохотно, общ. Девин, обл. Смолян, с класен ръководител Селвет Къртъл.


гр. Севлиево

Учениците от 9. и 11. клас на Средно училище „Васил Левски“ – гр. Севлиево, също направиха диктовката в чест на 24 май в рамките на инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“. Въпреки трудните условия диктовката се оказа много полезно упражнение в условията на дистанционно обучение.


гр. Етрополе

В седмицата преди Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, 51 ученици от 9. и 10. клас при Средно училище „Христо Ясенов“ – гр. Етрополе, се включиха в националната диктовка в рамките на инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език при БАН. Всички се постараха да покажат своите тетрадки със старателно изписани текстове. А двама ученици от девети клас не допуснаха нито една грешка!


гр. Ботевград

Петокласниците от Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ в град Ботеврад успешно се включиха в националната инициатива „Написаното остава, Пиши правилно!“ на Института за български език по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


гр. Белоградчик

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, четвъртокласници от Начално училище „Васил Левски“ – гр. Белоградчик, взеха участие в празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ с диктовка по откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. На 22 май 2020 г. учениците провериха знанията си за българския език и с участието си изразиха своята почит към българската просвета и култура, към българските учители и учени.


гр. Плевен

На 22.05.2020 г. ученици от 1. клас при Основно училище „Валери Петров“ в град Плевен направиха онлайн диктовка по откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. Въпреки трудностите в условията на дистанционна работа малките първокласници успяха да се справят с предизвикателството!


Информация за кампанията, проведена през последните три години, можете да намерите на следните адреси:
//ibl.bas.bg/valna-ot-diktovki-v-tsyala-balgariya/
//ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-za-24-may-2017/
//ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-ot-11-do-31-may-2018-godina-2/
https://ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-ot-11-do-31-may-2019-godina-2/

Диктовките от предходните години, които също можете да използвате, се намират на платформата „Написаното остава“ и в Ютюб канала „Написаното остава. Пиши правилнно!“:
//ibl.bas.bg/napisanoto_ostava/
https://www.youtube.com/channel/UCSydkPfC9G2tA_J-6oMuuUA

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

Проектът „Написаното остава. Пиши правилно!“ е част от програмата „Образование с наука“ (2019 – 2020) на Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките.