EN
Начало » Новини » Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ за 24 май 2022 година

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ за 24 май 2022 година

По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици, както и всички българи да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.

За осма поредна година на 24 май (както и през целия месец май) предизвикваме малки и големи да направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Подготвили сме две диктовки. Едната диктовка (за по-малки ученици) включва откъси от изказвания на писателя Владимир Зарев и на поета и журналист Марин Бодаков. Другата диктовка (за по-големи ученици) е откъс от слово на писателя Деян Енев по случай 24 май. Направени са редакторски промени за целите на диктовката. Диктовките могат да бъдат свалени като звукови файлове, като към тях е приложен и текстът с описания на възможни грешки: първа диктовка; втора диктовка. Диктовките са достъпни и в Ютюб канала „Написаното остава. Пиши правилно!“: първа диктовка; втора диктовка.

Присъединете се, когато и както решите: с диктовки в класната стая, на площада или самостоятелно.

Информация за кампанията, проведена през последните пет години, можете да намерите на следните адреси:
Кампания 2017
Кампания 2017 – продължение
Кампания 2018
Кампания 2019
Кампания 2020
Кампания 2021.

Диктовките от предходните години, които също можете да използвате, се намират на платформата „Написаното остава“ и в Ютюб канала „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

„Написаното остава. Пиши правилно!“ е проект на Института за български език към Българската академия на науките.